OCTO: Rota Martı 2018 Sezonu

 

Geçtiğimiz sezon tekneyi karaya aldığımız günden beri, tekrar suya indireceğim günü bekleyip durdum. Planlarıma göre tekneyi Nisan sonu, Mayıs başı indirmeyi planlıyordum, ancak havaların tam düzelmemesi, 3 aylık bir bebeğimin oluşu vs. derken gereken zamanda yapmak istediğim işleri bitiremedim ve istediğim zamanda suya indiremedim.

Ancak öyle ya da böyle bir şekilde arkadaşlarında yardımı ile sonunda teknenin alt ve üst temizliğini bitirdik. Arkadaşlar temizlik safhasında ve spatula ile önceki sezonun kalıntılarını kazıma işinde yardımcı oldular.

Spatula ile kazıma yaparken
Spatula ile kazıma yaparken

Ancak zımpara ve boya işini bir gün boyunca güneşin altında tek başıma yapmak zorunda kaldım. Her ne kadar yorucu olsa da bitirebildim. Zımpara kısmı az çok bastırma gücü gerektirdiğinden insanı yoruyor. Daha sonradan boya işi zaten rulo ve fırça ile kolayca tamamlanıyor.

Zehirli Atıldıktan Sonra
Zehirli Atıldıktan Sonra

Zehirli özelliğini kaybetmemesi için sürüldükten ve kuruduktan hemen sonra tekne suya indirilmesi gerektiğinden akşam üstüne doğru zehirli sürme işini de bitirdim.

Bu arada kapı, kıç oturma alanı ve dolap kapakları gibi ahşap yerleri daha iyi korunması için, şart olmasa bile bir kat zımparaladım ve tekrar yat verniği uyguladım. Bunu her sene tekrarlamakta fayda var. Ahşapların hem daha güzel bir görünüm almasını, hem de korunmasını sağlar.

Tekne Vinçle Kaldırılırken - Uçan Rota MArtı :D
Tekne Vinçle Kaldırılırken – Uçan Rota Martı 😀

Ertesi sabah için vinç ayarlandı. Saat 11:00 sıralarında vinç tekneyi almak için geldiğinde artık suda olmak için can atıyordum. Zaten rüyalarıma girdi, bir kaç gecedir suda sallandığımı görüyorum, uyanıkken de dalıp dalıp mavi suların üzerinde olmak istiyordum. Çok geç kalmıştım bile ama olsun, ne demişler; geç olsun, güç olmasın.

Sonunda Suya İndik
Sonunda Suya İndik

Sonunda Küçükyalı’dan suya indik ve yağmurlu bir gün beklentisi olsa bile Bostancı – Dragos arasında pek kapalı bulutlar olmadığından bu aralıkta küçük serpintilerle, pek fazla ıslanmadan öğlen 12’den, akşam 18’e kadar dolaşıp teknem ve denizle biraz özlemimi giderdim.

Bir kaç gün sonra güneşli ve daha güzel bir hava yakaladım, tek başıma da olsa bu keyfi kaçıramazdım. Ama sonrasında arkadaşım Murat Bayındır da bana katıldı. Güzel hava ve güzel gün batımı renkleri ile o gün harika fotolar ve videolar çektim, keyifli bir akşam üstü geçirdik beraber. Videolardan kısa bir derleme yaptım. Aşağıda izleyebilirsiniz.

Daha sonraları tam cıvıl cıvıl bir yaz gününde yine başka arkadaşım Hakan Yenay ile güzelce deniz doğa ve güneşim tadını çıkardık. Bunun içinde tüm günden kesitler içeren bir seyir videosu hazırladım. Bu videoyu aşağıda izleyebilirsiniz.

Yukarıdaki videolar gibi bir çok gündüz ve gecenin sonunda artık 2018 sezonunu da kapattım. 2018 yaz sezonun son videosunu da yine aşağıda izleyebilirsiniz.

Rota Martı teknesi hakkında diğer yazılarımı http://www.alperheper.com/etiket/rota-marti/ adresinden ulaşabilirsiniz. Tekne ve deniz hakkında fikir ve sorularını yorumlarda belirtebilirsiniz. En kısa sürede cevaplayacağım.

Vakit ayırdığınız için teşekkür eder, herkese güzel bir yaz dilerim

Önerilen makaleler

9 Yorum

  1. Yeni sezon hayırlı olsun. Umarım keyifli zamanlar geçirirsiniz. Bu sene ben de rota martı aldım. Bazı bakımları kendim yapacağım. Benim teknemde motorun hemen önünde havuzlukta kocaman bir ahşap konsol yapılmış ve içine yakıt deposu konuyor. Ancak oldukça hantal ve çok yer kaplıyor. Siz motorun hemen yanına oturabiliyorsunuz . Benimkinde konsol neredeyse kıç ayna yüksekliğinde olunca motorun sağ ve sol tarafındaki oturma alanı kullanılamıyor. Ben de söktüm konsolu ve yerine daha kibar ve sizinki gibi oturaklarla aynı hizada bir konsol yapmak istiyorum. Acaba sizinkinin bir fotoğrafını paylaşmanız mümkün mü? Videoları izledim ama o kısmı bir türlü göremedim. Teşekkürler.

    1. merhaba, yaptırdığım plaka zaten teknenin orijinali olan parçayı yenilettim.

    2. bu fotoda da yukarıdan nasıl göründüğüne bakabilirsiniz. üzerinde mavi delikli zemin kaplama parçası kestirmiştim o var ama oturuş pozisyonu bu şekildedir.

  2. Merhaba, benimde bir rota martı model teknem var. Ancak ruhsatı yok. Ona ruhsat çıkarmak istiyorum ama firma kapanmış. CE belgesi olmadan ruhsat alamiyorum. Teknenizin anonim bir ce belgesi varsa benimle paylaşırmısınız.

    1. https://ekilavuz.com/rota-r-560-marti-tekne–93253370c1c4c396-5 adresinden tekne ile verilen kullanma kılavuzunun içindedir. Tüm sayfaları tek tek sağ klik, resmi farklı kaydet şeklinde sayfaları indirebilir ve çıktı alarak bu belgeleri sunabilirsiniz. kılavuzun içinde sertifika numarası 5. sayfada mevcut. ama size tamamını çıktı alarak sunmanızı tavsiye ederim.

  3. Merhaba Alper bey, teknenizi tonoza bağladığınızı söylemişsiniz. Anladığım kadarıyla da bir barınağa ödeme yapmıyorsunuz. Bende yeni rota martı aldım. Fakat barınaklar çok pahalı. Bir tavsiyeniz var mı? Küçükyalı’da ikamet ediyorum.

    1. Anadolu yakası boyunca çeşitli kayıkçılar vs. mevcut. Bunlar size yardımcı olacaktır. Ben tonozda tutuyorum ama aylık 200-250 civarı bir ödeme yapıyorum. Sonra kışlama için vinçle evimin otoparkına aldırıyorum.

  4. Rota martı tecrübe ettiğim kadarıyla maksimum 5-6 knot (10-12 km/s) hız yapıyor. Sizinki de aynı mıydı. Gerçi ortalama adaya gitme vaktinizden aynı olduğunu varsayıyorum. Hızlandırmak için bit çabanız oldu? Bir çözüm bulabildiniz mi?

    1. Doğrudur 9,9hp motorlar 5-6 knot gidiyorum. Benim için yeterli bir sürat olduğundan hızlandırmak adına hiç bir şey yapmadım. Bunu bir sorun olarak görmüyorum. Daha yüksek motor daha hızlı gitmesini sağlayacaktır ama deplasman bir tekne olduğu için çok hızlanmaz. Bu yüzden aynı boyuttaki muadil teknelere göre daha denizci bir teknedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir