Rota Martı Tekne Tanıtım Yorum İnceleme

Rota Martı - Yeni Başlayanlar için Kamaralı Tekne

2015 ve 2020 yılları arasında sahip olduğum Rota Martı teknesi hakkında sahip olduğum tüm bilgileri sizlerle buradan paylaşıyorum.

Daha önce arkadaşımla ortak aldığımız %50 hisseli Keyf-i adlı teknemizi, ortağımın işi sebebiyle istemeyerek de olsa 2013 yazının sonunda satmamız gerekti. Karlı bir satış olmuştu. Ama ben yine de içime sindirememiştim çünkü hiç satmak istemiyordum.

2014 senesini teknesiz geçirmenin sebebiyle, tüm sahil gezi ve tatillerimde hep iç çekerek teknelerin dibine düşüyordum. 2014 yazını bir, iki kere tekne kiralayarak geçirdim.

2015 yaz sezonuna yaklaşırken hedefimde Rota Prenses almak vardı ama bütçemin uygun hale gelmesi sebebiyle 2016 yazına kadar beklemem gerekeceğini anladığımda, 2 yaz teknesiz kalamayacağımı düşünerek, bir alt modeli ROTA MARTI almaya karar verdim.  Tabii Rota A.Ş.’nin beni kış kampanyası diye arayarak özel fiyat teklifi vermesi de bu kararı vermemin önemli bir sebebidir.

Anlaştık, ödemeler yapıldı ve 2 ay içinde 2015 Mart ayında teknemizi teslim aldık.

Tekne arkadaşlarımla birlikte teslim alırken.
Tekneyi arkadaşlarımla birlikte teslim alırken.

Bu sırada İstanbul Boat Show’u eşimle birlikte ziyaret ettik. İhtiyaçlarımızı gidermek, indirim fırsatlarını değerlendirmek için çok doğru bir hareket yaptığımızı gezdikçe anladık. Çünkü bir çok şeyi piyasa fiyatlarının altında aldık. Tekne alacaklara veya almışlara bu fuarları ziyaret etmesini tavsiye ederim. Motorundan, usturmacalarına, merdivenden elektrik tesisatına kadar bir çok önemli ürünü yarı fiyatına veya iyi güzel indirimlerle satın alma şansım oldu.

Fuardan çok uygun fiyata aldığım merdiveni taktık.
Fuardan çok uygun fiyata aldığım merdiveni taktık.
Yine aynı fuardan daha uygun fiyata aldığım Mercury 9.9 Beygir 4 Zamanlı Motor.
Yine fuatdan daha uygun fiyatlara aldığım seyir fenerleri
Yine fuardan daha uygun fiyatlara aldığım seyir fenerleri
Güneş panelleri takıldı, yıkandı paklandı, suya inmeye hazır.
Güneş panelleri takıldı, yıkandı paklandı, suya inmeye hazır.

Aldığım tüm ürünleri kendim monte ettim, birleştirdim. Elimden gelir böyle işler. Bu şekilde yapmam bana maddi açıdan çok büyük avantaj sağladı. Çünkü bir başkasına yaptırmaya kalksanız özellikle İstanbul’da gerçekten yüksek işçilik bedelleri ödemeniz gerekebilir.

Maltepe Sahilde tekneyi suya indirirken.
Maltepe sahilde vinç ile tekneyi suya indirirken.

İNDİRME VİDEOSU

KAPTAN :) Şükür sudayız.
KAPTAN HAZIR 🙂 Şükür sudayız.

HEYBELİADA AÇIKLARINDA AKŞAM ÜSTÜ SEYRİ

Rota Martı teknesi hakkında diğer yazılarımı http://www.alperheper.com/etiket/rota-marti/ adresinden ulaşabilirsiniz. Tekne ve deniz hakkında fikir ve sorularını yorumlarda belirtebilirsiniz. En kısa sürede cevaplayacağım.

Vakit ayırdığınız için teşekkür eder, herkesin güzel bir yaz sezonu geçirmesini dilerim.

Önerilen makaleler

29 Yorum

  1. Hayırlısı olsun tekneleri güneş paneli kaç watlık birde akü normal araç aküsümü. Kullanışlı oluyormu bende yapmayı düşünüyorum rota martıya.

    1. Ben şu an kuru tip 26ah kullanıyorum, daha önce kuru tip 20ah vardı. tepe lambası eski tip ampül, iskele, sancak ve kabin ışıklarım LED’li, ayrıca çakmak ve USB soketlerim var. Telefon, bluetooth hoparlör şarj ediyorum. Çakmaktan da portatif sintine pompasını çalıştırıyorum. 10W + 10W iki tane güneş paneli ve 10 amp şarj regülatörü kullanıyorum. Her iki aküde de hiç bir sıkıntı yaşamadım. Ama araba aküleri (yani sıvı aküler) araştırmalarıma göre güneş panelleri ile zor şarj alıyor. Çalışan biri olarak geceleri istediğim gibi İstanbul-Adalar arası trafik olan bir hatta gezme keyfini bu tesisata borçluyum.

  2. Merhabalar. 5. Ay sonuna doğru rota martı teknem tarafıma teslim olacak bir aksilik olmaz ise. Size sormak istediğim bu teknenin beğendiğiniz ve beğenmediğiniz yönlerini ufakta olsa bahsetmeniz. Birde tavsiyeniz olursa tekneye su aksesuarı tak su marka su model olsun gibi varsa cok sevinirim. Şimdiden tesekkurler.

    1. tekne denizcilik konusunda iyi. 5-6 havalarda bile 9,9 beygir mercury ile bana mısın demeden istanbul sularında her yere gittik. 4 kişi rahat rahat, dip dibe 6 yetişkin erkek bile bindik. eşimle bir gün içinde konakladık bile ada arkasında. bu konuda güzel. hiç bir eksiğini hissetmedin. ama teknenin maalesef yağmur su gideri tesisatı zayıf pardon YOK. yağan yağmur havuzluktaki dolaplardan iç sintine kısımları arasına doluyor. gerçekten anlam veremediğim bir tasarım eksikliği. bir kaç gider ile çok rahat yapılabilirmiş ama yapmıyorlar bunu rota tekneyi tamamlanmadan isteyebilirsiniz. o zaman daha kolay olur diye düşünüyorum. ayrıca ön ve arka sintine arası birbirinden ayrı, yani iki tarafta su alsa içini kolay kolay boşaltamıyorsunuz. ben çakmaktan portatif sintine pompası yaptım. içe bir, dışa bir, iki kapaklı delik açtım. kendim kolumu sokarak çalıştırıyorum pompayı. bunu Arslan beye iletip pratik bir şekilde yapılmasını isteyebilirsiniz. bu arada rotanın kendi tentesi çok kötü onu kesinlikle tavsiye etmiyorum. mutlaka tente alacaksanız dışarıdan alın çok daha iyileri mevcut. 3 günde kolları koptu. şimdilik aklıma gelenler bunlar. denizcidir, keyifli tekne, ama imalat aşamasında bu sorunlar giderilse daha iyi olurmuş.

      1. Alper bey ilginiz için teşekkür ederim. Asrlan bey ile teknenin siparişini verirken 1-2 kere telefon ile görüştüm tekne için bir kaç isteğim kendisine ilettim ücreti dahilin de yapmalarını rica ettim maalesef olumlu cevap alamadım kendilerinden. o nedenle arslan bey teknenin siparişini almış parasını almış sizin söylediklerinizi ona iletmeye kalksam dinlemeyi bırakın telefonu bile yüzüme kapatabilir. Yağmur sorununu kamaranın kapının oradan motor takılan yere doğru havuzluğu komple kapayacak şekilde bir branda yaptırmayı düşünüyorum. Sanırım yağmur sorununu o şekilde çözebilirim. Birde merak ettim kısım ise kamaranın alt tarafına su nasıl giriyor. Şimdilik gölge için tente düşünmüyorum. İleri de teknenin kullanımına göre sabit bir tente yapabilirim tekneye ısınabilirsem. Şu anda safter 450 teknem var ondan çok memnunum fakat ufak bir kamarası olsun diye rota martı da karar kıldım. Bakalım tekne geldikten sonra arasında kıyaslama yapacağım.

        1. Maalesef dediğiniz gibi Arslan Bey tok bir satıcı ve bu sebeple tabiri caizse “burnundan pek kıl aldırmaz”. Fiyatları ve satış adetleri sebebiyle bunu normal karşılamak lazım diye düşünüyorum. Neredesiniz bilmiyorum ama İzmir’de olunsa yanına giderek, boş zamanlarınızda imalathane’de ustalarla birlikte istediklerinizi yaptırılabilirsiniz ama işte başında durmak gerekir. Başka bir arkadaşım Arda Marin’den bir tekne almıştı. Her şeyini onlara yaptırdı ve işçilik kötüydü, bazen bu tarz işleri insanın kendisinin yapması gibisi yok, eğer elinizden iş geliyorsa…

        2. eminim tekne hala elinize gelmemiştir, arslan denen adam anladığı dilden konuşana kadar tekneyi göndermedi, safterle kıyaslayinca yorumudunu paylaşırsanız sevinirim , tmr1978p@hotmail.com mail adresim 15 hp den aşağı motor takmayın kesinlikle

          1. ben rota martı tekne siparişimi aralık 2014te verdim, mart 2015te yani tam olarak 3,5 ayda teslim aldım. mercury 9.9 hp 4 zamanlı kullanıyorum, maltepeden adalara düşük sevirde 10-15 TL (3 litre) civarı benzin tüketiyor 30-40 dakika da gidiyorum ve gayet iyi bir kombinasyon yaptığımı düşünüyorum, herşeyinden çok memnunum. 15lik motor bu tekneye fazla çünkü tekne deplasman bir tekne. daha fazla hızlanmayacaktır ayrıca 5 beygir için kendimize ehliyet mecburiyet getirmemiz de bence anlamsız. 10 beygirden az motorlarda ehliyet aranmaz. 9.9 motorların üretim sebebi de bu yüzdendir.

  3. Alper bey oncelıkle hayırlısı olsun iyi günlerde kullanın. Bende 2017 yazı ıcın tekne araştırması ıcındeyım. Model ve kullanım amacı olarak rota martı görünüş ıtıbarıyle tam ıstedıgım gıbı. Bı kaç forum sayfasında da karıneye su dolma sıkıntısı çeken kaptanların sıkayetını okudum. çok problem yaratan bı durum mu yoksa gıderılebılır bır problem mı. Bırde kaç lıraya maalettınız.

    1. teşekkür ederim. eğer bu boylar yeterli ise tavsiye ederim. su alma sorununu ben hiç yaşamadım. ama benzer bütçeli teknelerde fabrika üretiminden sonra çoğunlukla ufak tefek üretim, taşıma, montaj zamanlarında oluşan kusurlar olabiliyor. ama onlar da macun ve boya gibi kendi kendinize yapabileceğiz basitlikte tadilatlar oluyor. maliyet belirtmem değişken döviz kurları veya kendi işçilik uygulamalarımdan yanıltıcı olabilir.

  4. Merhaba alper bey bende rota marti almayi dusunuyorum ancak kullanacagim yer cok sik poyraz aliyor ve hava cok degisken dalgaya hic belli olmuyor 9.9 2 zamanli yamahayla kombinasyon yapicam gidecegim meralarda 1.5 saatlik sizce memnun kalirmiyim

    1. hem 2 zamanlı hem 4 zamanlı mercury 9,9 motor kullanmış biri olarak kesinlikle 2 zamanlı tavsiye etmem. dalgalarda bu boylarda en denizci fiber teknelerden biridir rota martı. onunla ilgili bir sıkıntı yaşamazsınız. ama motoru yeniden değerlendirmenizi tavsiye ederim. hem yakıt tüketimi hem tork hem ses açısından 2 zamanlı motorlar artık bence kullanışsız. şöyle örnek vereyim. 2 zamanlı ile 70 liradan fazla yaktığım yere artık 4 zamanlı ile 20-30 lira yakıyorum. kimileri hala 2 zamanlı daha iyi hız elde ediyor dese de bu sadece durgun sular için geçerli. ben 2 zamanlı motorun dalgalı havalarda çok fazla yaktığını ve 2 ileri 1 geri gittiğini bizzat kendim gördüm. şöyle ki 2 zamanlı motorumun 22 lt lik deposu bitip yolda kaldığım mesafede şimdi 12 lt olan depomda yarısı kalıyor. tercih yine de sizin ama tüm dünyada tanıtım ve forum sitelerinde 4 zamanlı motorların 2 zamanlı motorlara oranla çok daha fazla avantajlı olduğu yazmaktadır.

  5. 05065316060 tekne almak istiyorum Adım hulusi Toker arar mısınız rica etsem

    1. buradan yazabilirsiniz.

  6. Merhaba Alper Bey, öncelikle bişgilendirici yazılarınız için teşekkürler. Maltepe’de teknenizi nereye bağladınız. Ben de kozyatağındayım ve sizinki gibi küçük bir tekne almak istyorum.maltepe-küçükyalı-bostancı civarı bir yerde uygun fiyatlı ve güvenilir bir yer arıyorum.

    1. benim tekne yazın tonozda duruyor kışın vinçle otoparka alıyorum. maalesef benim teknenin boyutlarında bile olsa tekne bağlama yerlerde motorsuz tekne kadar para istiyorlar. bu yüzden çok para diyerek vermemek için tonozda. maltepe taraflarında bir kaç tane tonoz ile tekne bağlayabileceğiniz yerler var. ama fiyat olarak yine en uygunu küçükyalı balıkçı kooperatifi olsa da arada tanıdık vs. olmadan yer pek yok. dragos pahalı, idealtepe ne ucuz ne pahalı. suadiye caddebostan tarafları da pahalı. en ucuz dediğim yer 2000-3000 (+hava parası), pahalı dediğim yerler ise senelik 6000 ve üzeri istiyor. 10000-20000 liralık tekneler için senede 3-5 bin lira vermek bence delilik. bu yüzden ben tonoza devam. bu oranla düşünsenize araba alıyorsunuz misal 50000 TL, her yıl otoparka 10-20 bin TL ödenir mi?

  7. merhaba alper bey.izmirde yasiyorum bende tekne almayi dusunuyorum. ilk teknemiz olacak nasipse. su anda ortalama kacliraya cikar romork tekne motor.

    1. tekne donanımlarına göre her şey değişir. Motorsuz eski model boş kabuğu 5000e satan da var, kaliteli motor ve dolu aksesuarlı 15000-20000e satan da var. Teknenin sahip olduğu donanımlara ve motora göre 2-3 hatta 4 katına kadar fiyat değişebilir. Bu sebeple net bir şey söylemek zor.

  8. Merhaba, paylaşımlarınız çok güzel öncelikle teşekkür ederim. Rota martı modelini ikinci el almak için 12.500 TLye anlaşmak üzereyiz. Motor sizinkinin aynısı… Teknenin kamara kısmında kapısı yok. Dışarıdan gördüğüm kadarıyla tekne kamara ve havuzluk tabanında bir karış su var. Yakın zamanda fırtınadan ve yağmurdan dolmuş olması muhtemel. Sahibi de bunu söylüyor ama içinde delik vb. olabilir mi diye kuşkum var. Tekneyi alırken Sudan çıkarma şansımız olmadığından nasıl bir kontrol yapabiliriz? Dikkat etmemiz ve kontrol etmemiz gereken noktalar nelerdir fikir verme imkanınız olursa sevinirim. Teşekkürler.

    1. Öncelikle hayırlı olmasını dilerim. Teknenin içindeki suyun tuzlu olup olmadığı parmağınızla bir damla suyla kontrol edebilirsiniz. Tuzlu değilse yağmur suyudur. Endişe etmeyin, insanoğlu bir damla pis su veya mazotla başa çıkabiliyor. 🙂 Ayrıca bu 5-10 dakikanızı alır ama suyu boşaltmayı deneyin. Ve bir çay sigara molası kadar bekleyin. Eğer bir yerlerden su geri geliyorsa bir yerlerde delik olabilir ama gelmiyorsa dediği gibi yağmur suyudur. Şu an benimki de otoparkta aynı durumda. Ama delik filan yok çok şükür. Rota Martı teknelerinde orijinal hallerinde maalesef sintine sistemi yok. Bazıları sonradan kendi yapıyor. Denizde veya otoparkta dururken yağmur içine doluyor. Ben maşrapa ve sünger ile temizliyorum yağmur yağdığı zamanlarda. Doğru söyleme ihtimali yüksek. Zaten havuzluk kısmına deniz suyunun dolması için tekne çift cidar olduğundan hem havuzluk tabanının, hem de karinanın delik olması lazım. Öyle olsa tekne zaten zamanla batar. Siz suyun tadına bakarak ve boşalttıktan sonra bir süre bekleyerek bunları anlayabilirsiniz.

      1. Alper bey merhaba bende ikinci el rota martı aldım fakat suya daha indirmedim tekneyi baş aşağı koyduk marinaya kamara beline kadar su dolmuş bugün temizledim fakat temizledikce kamaranin burun kısmından su geliyor tekneyi denmeden aldım hava tanklarına baktım içi boş su yok tekne delikmi sizce bilgi verebilirseniz sevinirim

        1. Merhaba, teknenin alt ve üst fiberlerinin birleştirildiği ve siyah bandın dolaştığı kısımdan kışlamalarda içine su dolabiliyor ve ön ve arka hava tankları arası kapalı, önce de su olabilir ayrıca. Bunun çözümü olarak kamara içinde oturma yerine yuvarlak bir delik açabilir ve buraya kontrol kapağı koyabilirsiniz. Bu delik sintine pompası ve girecek kolunuz kalınlığında olması gerekir. Elinizde sintine makinesini buraya koyup suyu bir kovaya aktararak ön kısımdaki suyu boşaltabilirsiniz. Ben bunu her kışlamadan sonra yapardım. Çünkü yağmur ters de dursa, düz de dursa girebiliyor o birleşme yerinden.

  9. Rota Martı teknesi ile neler yapılabiliyor, şu yazıyı okumanızı tavsiye ederim.
    http://www.teknetutkusu.com/rota-marti-ile-istanbul-gelibolu-seferi/

  10. Rota marti almak istiyorum anlasmak uzereyim buldum teknemi ancak motorda kararsizim cunku maddiyatim iyi motor almaya yetmiyor parsun 9.9 direksiyonlu fws modeli sizce nasil bu tekneyle uyum saglarmi yoksa baska markami bakayim kimisi cok ariza sikintili makina diyorlar sifir alicam sizce ne yapayım

    1. bende ilk önceleri hidea motor alacaktım ama çevrem almışken iyisini al dediler bende biraz bütçeyi zorlayarak gittim mercury aldım. baktığınızda motor aynı özelliklere sahip gibi dursa da arada ciddi farklar var. mercuryde kullanılan bir çok ara parçalar metal iken parsunda bunlar plastik ve dolayısıyla daha çok bakım istiyor. hoş her motorum senelik bakımı şart ben şahsen yaptırıyorum her kış. parsun da parça ucuzdur ve her yerde servisi var. ama mercury motorlar doğru bakıldığında evladiyelik çok uzun ömürlü motorlardır ve sorun çıkarmazlar. bütçe ile alakalı tabii ki herkesin bir limiti var ama eğer zorlayabilirsanız mercury alın. hiç pişman olmazsınız sonuna kadar parasını hak ediyor hatta parasının üstünde bir motordur. şu an birileri sahibinden de 9.9u 6750 gibi fiyatlara satıyor. bence çok çok makul. normal şartlarda motorun fiyatı 2000-2100 dolar.

  11. merhaba. araniza yeni katılacağım. kamarali olmasi ve ilk teknem olmasi nedeni ile tum yorumlarinizi okudum zevkle. 12 binliraya 9.9 4zamanli motora sahip tekne ile pazarlik ediyorum ve römorku dahil. teknenin ektra hic biseyi yok.
    1. sizce fiyat nasil
    2. yagmur suyu ve sintine taktim dediniz onu nasil yaptiniz fotograg yollama sansiniz varmi?
    3. bende bu tekneyi nasip olur alirsam whatsaptan bi grup kursak nasil olur ?
    bilgilerinizi tecrubelerinizi dinlemek cok keyifli. herkese selam olsun

    1. merhaba. öncelikle hayırlı olmasını dilerim. teknenin modeli ve motorun kaç zamanlı olması ve markası fiyata etken olduğundan şimdilik pek bir şey diyemiyorum. tabii bulunduğunuz il ilçe de fiyatlara etki ediyor. yağmur suyu ve sintine için bir şey yapmadım. yapacaktım ama tekneyi gereksiz yere delip orijinalliğini bozmak istemedim. bu yüzden elimle süngerle alıyorum havuzluğa dolan yağmur suyunu. zaten bir çatlak patlak yoksa kolay kolay sintine kısmına su girmiyor. whatsapp grubu kurarsanız ben katılırım ve yorumlarda da detay bilgi eklerim ki diğer kullanıcılar da ulaşabilir.

  12. Merhabalar Alper bun bende rota martı yelkenli aldım fakat 2.e işlerini yaptırıcam ve içinde yaşama kararı aldım zaten hayalimdi imkanımda buna el veriyordu sadece ki tekneyi çok beğendim,Fakat yağmurda havuzluga biriken suyu el pompası aldım bunla başa çıkabilirmiyim.2.si teknede 1 livar kapagı 1 de aku bolmesı vrdı yanlızca içine biriken suyun sadece havuzluk ve kamara içinde toplandıgını gordum alt kısımlarada su birikme durumu varmı 05051574454 Ulaşıp bilgi verirseniz çok sevinirim

    1. Yağmurda biriken suyu el pompası ile alabilirsiniz. Bu zor olmayacaktır. livar su sızdırmaz olmadığından akü kutusu koymak ne kadar doğru bilemiyorum. nasıl bir kapak kullanıldı? çünkü normalde o kapaklardan su girer içeri ve aküye zarar verebilir. Ben akü kutusunu içeri yaptım. Bu ardaa cidar arasına su giriyor mu? girmiyor mu? diye alt tarafa resimdeki gibi bir kontrol kapağı ekleyerek ara sıra kontrol edebilirsiniz. tekne kontrol kapağı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir