2020 için 7 Önemli SEO İpuçları

2020 seo trendleri

2020’de SEO için üzerinde durulması gerekli ve önemli olan konular nedir? Sizlere bu yazımda 2020 için arama  motoru sonuçlarında (yani SERP) yukarılara çıkmanız için etkileyecek 7 önemli konu başlığından bahsedeceğim. İçeriklerinizi ve sitenizi bu konu başlıklarını dikkate alarak düzenlemeniz etkili sonuçlar ortaya koyacaktır.

1 – Sesle Aramalara Yoğunlaşın

Günümüzde yapay zekanın sürekli geliştirilmesi devam ederken, Google veya Apple’ın sahip olduğu akıllı asistanların sesle kullanımı her geçen gün artıyor. Örnek vermek gerekirse artık kullanıcılar “yaprak sarması tarifi” gibi aramalar yerine “yaprak sarması nasıl yapılır?” şeklinde aramalar yapmayı tercih ediyor. Yani artık long tail (uzun kuyruklu) anahtar kelimeler daha fazla anlam kazanmaya başlıyor. İçeriklerinizi veya sitenizi, bu kriterlere göre optimize etmeniz, sizleri rakiplerinizden önemli anlamda daha üst sıralara taşıması adına etkili bir uygulamadır.

2- Mobil Uyuma Öncelik Tanıyın

Eğer arama sonuçlarında yukarılara çıkmak istiyorsanız kesinlikle mobil uyumlu bir web tasarıma sahip olmalısınız. Çünkü kullanıcılar internet aramalarını artık masaüstü cihazlardan çok, cep telefonlarından gerçekleştiriyor. Bunu istatistiksel olarak gören arama motorları da bu sebeple sitenin mobil uyumlu olup olmamasına çok büyük önem taşıyor. Sitenizin ne kadar mobil uyumlu olduğunu görmek istiyorsanız Google’ın Mobil Uyumluluk Testini kullanabilirsiniz. Sayfanızın adresini yazıp bu testi uygulayarak sonuçları görebilirsiniz.

3 – Yapılandırılmış Veri Kullanın

Eğer siteniz arama sonuçlarında bir türlü istediğiniz yerde görünmüyorsa, yapılandırılmış veri kullanmak sizler için bir çözüm olabilir. Sitenizin görünmesi için yapılandırılmış veri kullanmak, SEO için gizli bir sır olarak bilinir. Yapılandırılmış veri hakkında Google’ın hazırladığı detaylı yardım sayfasına buradan ulaşabilirsiniz. Yapılandırılmış veriler, yorumlarınızı, telefonlarınızı, adresinizi, hizmetinizi tanımlanır ve işiniz için kritik avantajlar sağlar.

4 – Benzersiz ve Yardımcı İçerik Üretin

Site sahipleri çoğunlukla trafik ve ziyaretçi almak için internet reklamlarına başvurur. Ama tam olarak bilinmeyen bir gerçek var ki o da içeriğin en önemli kriterdir. Eğer bu konuya gerekli özeni gösterirseniz diğer link inşası gibi diğer tekniklere ihtiyaç duymazsınız. Kullanıcılar tarafından değerli olan benzersiz içerikleri üretmenizi tavsiye ederim.

Ayrıca video ve görsellerle zenginleştirilmiş bir içerik, kullanıcının o sitede daha fazla zaman geçirmesini sağlayacaktır. Arama motorları sitelerde geçirilen süreyi dikkate aldığından, site içerisinde daha fazla video ve görsel kullanmanızı öneriyorum.

5 – Teknik SEO’ya Önem Verin

Sitenizin istenilen teknik özellikleri taşıyor olmasına özen gösterin. Çalışmayan bağlantılarınızı kaldırın. Çalışmayan bağlantı adreslerini bulmak için bu siteyi kullanabilirsiniz. Sitenizin botlar tarafından doğru bir şekilde taranabilmesi için robots.txt ve sitemap.xml dosyalarınızı düzenleyin. Teknik SEO, aslında daha bir çok kriteri içinde barındırır. Sitenizin Teknik SEO verilerini, kolaylıkla buradan kontrol edebilirsiniz. Site Türkçe içerik sağladığından siz de rahatlıkla bu denetimi gerçekleştirebilirsiniz. Kırmızı olarak belirtilenleri düzeltmeniz halinde sitenizde olumlu gelişmeler gözlemlenecektir.

6 – Sitenizi Hızlandırın

Site hızı kullanıcı deneyimi açısından arama motorları için bir diğer önemli kriterdir. Sitenize girildiğinde sayfa hızının yavaş olması, kullanıcının bu deneyimden memnun kalmayıp, sayfadan çıkmasına ve başka bir sonuca yönelmesine sebep olur. Arama motorlarının amacı, kullanıcıya kolaylık sağlamak olduğunu unutmayalım. Bu sebeple arama motorları, böyle bir deneyim yaşatan siteyi veya sayfayı daha fazla göstermemeye başlar. İşte bu yüzden site hızı önemlidir. Bunun için sunucunuzun cevap süresi iyi olması, sitenizde bulunan görsellerin sıkıştırılmış olması, gereksiz fazlaca eklenti veya çekirdek dosyalarının olmaması gerekmektedir. Ayrıca bulut platformlarının kullanılması yoğun siteler için gereklidir. Site hızınızı SEO açısından denetlemeniz için yine Google’a ait bu sayfadan yapabilirsiniz. Size hem mobil, hem masaüstü hızınız hakkında bilgi verecektir.

7 – Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S.) Sayfası Düzenleyin. 

Size sıkça sorulan soruları, bir sayfada düzenler ve bunları 1. maddede belirttiğimiz gibi insansı sorgular şeklinde optimize ederseniz, sadece bu sorular sayesinde bile sitenize yeni ve katma değerli ziyaretçiler elde edebilirsiniz. Diğer bir değişle CTR yani tıklanma oranının artmasını sağlayacaktır.

 

Unutmayın ki SEO bir hız yarışı değil, bir maraton yarışı gibidir. Bu uygulamalarınız anında değil ama zamanla farklı sonuçlar elde etmenizi sağlar. Bazen 3, bazen 6 ay gibi süreleri bulabilir. Sabırlı olmanızı öneririm.

SEO konusu hakkında merak ettiklerinizi yorumlar kısmına yazarsanız en kısa sürede yardımcı olmaya çalışırım.

Eğer SEO konusunda profesyonel destek almak isterseniz WEB SANATI sayfamdan benimle iletişime geçebilirsiniz.

Önerilen makaleler

2 Yorum

  1. hocam gayet açıklayıcı bir yazı olmuş elinize emeğinize sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir