Bu yazımda sizlere motosikletlerde lastik basıncının ne kadar önemli olduğu hakkındaki deneyimimden bahsetmek istiyorum. Yazılarımı takip eden kullanıcılar biliyor ki, Aralık 2019’da 2. el 50cc scooter motosiklet aldım (motorlu bisiklet diye geçer) ve 38 yaşından sonra küçük de olsa bisiklet hariç iki teker üstünde, her geçen gün yeni tecrübeler ediniyorum. Bunları diğer kullanıcılarla paylaşmaktan da mutluluk duyuyorum.
Motoru ilk aldığım zaman, 2. el olması sebebiyle bazı kusurları vardı ve yetkili servisine gitmiştim. Orada hem bazı ufak sorunlarla ilgilenirken, genel bakım gibi motora da bir bakındılar. Bu sırada lastik havasını da kontrol eden kalfa, motorun lastiklerine hava bastı, ama ne hava! Ön ve arkaya 33psi basınçta hava bastı ve ben de direk “araba 32-33psi, motor da mı böyle?” diye tecrübesizliğimden sordum. Kendileri “bilirkişi!” olarak “lastik boyutu önemli değil, basınç aynı basınçtır” dedi. Bende şaşkın, şaşkın “olabilir, adamlardan daha mı iyi bileceğim?” dedim kendi kendime.
Gel zaman, git zaman gündelik motoru kullanıyorum ama hep bir diken üzerindeyim. En ufacık yatırmada arka kızaklanıyor, ani frenlerde lastikler yolda gezme yapıyor, tutunamıyor. Sürekli virajlarda aşırı yavaşlamak durumunda kalıyorum gibi bir çok güvensizlik hissi ile karşılaştım. Tabii bu arada yeni motorcuyuz diye sürekli motosikletler hakkında yeni bilgilendirici videolar izliyorum. Sonra lastik tipi, kullanıcının sürüş alışkanlıkları vs. derken lastik basıncının ne kadar önemli olduğu hakkında bazı bilgiler edindim. Sonra gittim kullanım kılavuzundaki değerlere bir bakayım dedim. Kitapçıkta lastik basınç değeri aşağıdaki gibi tablolanmıştı.
Sadece Sürücü: Ön 175kpa – Arka 200kpa
Sürücü ve Yolcu: Ön 195kpa – Arka 225kpa
Psi nedir biliyoruz ama bu kpa ne ola ki? dedim ve internette araştırdım ki birim çeviricilere ulaşabildim. Sizler de buradan kpa to psi çeviriciye ulaşabilirsiniz. Yukarıdaki kpa değerlerini kpa kısmına yazarak , aşağıdaki psi değerlerine ulaştım.
Sadece Sürücü: Ön 25psi – Arka 29psi
Sürücü ve Yolcu: Ön 29psi – Arka 32psi
Kontrolde basılan hava 33psi olunca meğer lastikler davul gibi şişmiş de doğru dürüst yol tutmuyormuş. Bende hemen bir benzinciye gittim ve lastik basınçlarını, genelde tek kişi, bazen 2 kişi bindiğim için önü 26psi, arkayı 30psi değerlerine getirdim. Bir de ne göreyim?! Motorun yol tutuşu, hızlanması, virajlarda yan yatış açılarım, dönüş kabiliyetim, durma mesafem yani motorun tüm tepkileri değişti ve daha konforlu hale geldi. Konforlu diyorum çünkü kontrolün dışında yol bozukluklarında, çukur ve tümseklerde vs. hepsinde kullanım daha bir yumuşak hale geldi, zangır zangır sesler, titremeler gitti. Motorun kabiliyetleri, sürüşü tamamen değişti. İçimden servise güzel saydırdım tabii, meğer bir aydır saçma sapan bir şekilde motosiklet kullanıyormuşum.
Yukarıdaki görselde görüldüğü gibi motora bindiğinizde lastiğin tüm alt tabanı yola tutunuyor olması gerekiyor. Bunu bir arkadaşınızı oturtarak gözlemleyebilirsiniz. Bu lastik basınç kontrolünü de mümkünse lastik ısınmadan “soğuk lastik” diye tabir edildiği zamanda yapınız. 3km’den kısa mesafelerde yol gitmişseniz hemen yapabilirsiniz. Daha uzun bir yol gitmişseniz, lastiklerin soğumasını beklemelisiniz.
Siz, siz olun, mutlaka motorunuzun lastik basıncını fabrika verilerine göre ayarlayın. Hem sürüş emniyeti, hem sürüş konforu, hem de lastik ömrü açısından oldukça verimli sonuçlar elde etmiş olursunuz. Lastik imalatçıları ve satıcıları bile fabrika verilerine göre ayarlamamızı tavsiye ediyor. Çünkü motosiklet üretim esnasında bu değerlere göre test ediliyor ve en iyi sonuç veren değerleri öneriyor.
Umarım bu yazdıklarım diğer tüm motosiklet veya scooter kullanıcılarına, yeni başlayanlara faydalı olmuştur. Vakit ayırdığınız için teşekkür eder, merak ettikleriniz veya kendi tecrübeleriniz hakkında yorum yapabilirsiniz. En kısa sürede yorumlara elimden geldiğince cevap veriyorum.
Yolunuz açık olsun, lastiğinize taş değmesin.
Güncelleme: Ayrıca bir lastik için hız ve yük indeksine denk geldim. Bilmeyenler için faydalı olacağını düşündüğümden aşağıya ekledim.
[…] İşte bu tecrübelerimden biri de motorlu kara araçlarının tümünde büyük önem taşıyan lastikler oldu. Çünkü lastikler, yere temas eden ve sizin yolda tutunmanızı sağlayan en önemli etken. Bir çok gelişmiş güvenlik kriterlerinin aslında bence en başında lastikler geliyor. Yeri geldiğinde fren, yeri geldiğinde hız, yeri geldiğinde virajlarda yol tutuşunu lastikler sağlıyor. Eğer lastikleri zamanında bakımını veya değişimini yapmazsanız sahip olduğunuz aracı kaybetmenize veya büyük masraflara sebep olabilir. Bu arada motosiklet lastik basınçları ile ilgili yazıma da buradan ulaşabilirsiniz. […]
açıklamalar için çok teşeekkür kardeşim, yyeni lastik değiştirdium motor gezmeye başladı, bu bilgiler iyi oldu, lakin bu index tablosundan birşey anlamadım, keşke tabloyu açıklayıcı bilgide belirtseydin çok iyi olurdu
S.a hocam yazınız için teşekkürler ben şuan lastik havalarını dediğiniz sekilde baktim kpa/psi olayını baktim arka lastik için 47 çıkıyor ön için 25 nasil yapmak lazım
benzincilerde lastik havası bastığınız zaman cihaz size söyler zaten. Sorunuzu tam anlamadım.